Sveže filmske novice


Umrla gledališka in filmska igralka Ljerka Belak

Preminila je igralka Ljerka Belak, ki je v svoji bogati karieri upodobila tako močne ženske iz svetovne in slovenske dramske klasike kot tudi komične like. Vpisala se je tudi v zgodovino slovenskega filma.

Sojenje čikaški sedmerici

A. Sorkin v Sojenju čikaški sedmerici ponuja učno uro zgodovine o radikalni levičarski politiki šestdesetih let v ZDA. Bolj kot protikapitalistične in protiimperialistične ideje nove levice ga zanima mainstreamovska prilika o "družbeni pravičnosti".

Kino v filmu

Film in kino, tehnična izuma, ki sta civilizacijo pospremila v 20. stoletje, sta začela že zelo zgodaj tudi misliti sama sebe, in to kljub svojemu spektakelskemu izhodišču.

Vajeti Festivala slovenskega filma v rokah Bojana Labovića

Na čelu festivala slovenskega filma bo prihodnja tri leta filmski in televizijski scenarist ter režiser Bojan Labović, ki bo na tej funkciji nasledil Jelko Stergel. Glavni cilj bo ohranitev stabilnosti festivala, njegove dopolnitve in nadgradnje.

Oče (The Father): ne "samo še ena drama o demenci"

Demenca, Alzheimerjeva bolezen in druge oblike postopne izgube spomina so večne filmske teme najbrž zato, ker ljudje svojo identiteto tako tesno povezujemo s spomini. Kdo smo, če ne skupek doživetij in odnosov? Kaj ostane, ko se vse to začne razkrajati?