Sveže filmske novice


Umrl je britanski veteranski igralec Geoffrey Palmer

Igralec Geoffrey Palmer, ki se je v spomin gledalcev najbolj vtisnil z vlogami v komičnih serijah, kot sta Butterflies in As Time Goes By, ter z vlogo v bondiadi Tomorrow Never Dies, je umrl pri starosti 93 let.

Oni živijo

John Nada, brezposelni gradbeni delavec v času splošne krize prispe v Los Angeles. Napol legalno se zaposli in zbliža s kolegom Frankom Armitagem, ki mu priskrbi začasno bivališče v zatočišču za brezdomce.

Asistentka

V odštevanju do začetka festivala Liffe začenjamo z recenzijami nekaterih najbolj nestrpno pričakovanih filmov letošnjega programa. Prva je na vrsti Asistentka, eden od prvih celovečercev, ki se izrecno ukvarjajo z vprašanji "dobe MeToo".

Simon Popek: "Prihodnost še vedno vidim v kinodvoranah"

Tako kot večina filmskih festivalov po svetu bo tudi ljubljanski letos zaživel samo na spletu. Simon Popek se sicer zaveda, da je "odsotnost druženja" za Liffe velika izguba, a kljub temu obljublja cvetober letošnje – sicer osiromašene – filmske ponudbe.

Okroglih 60 let Tilde Swinton, kraljice filmskih preobrazb

5. novembra rojstni dan praznuje Tilda Swinton, škotska oskarjevka, ki slovi po svojem širokem igralskem razponu in preobrazbah pred kamero: igrala je vse od čarovnice v Narniji in vampirke do 82-letnega psihoanalitika.

"Če se želi škoditi slovenski kulturi, dela vlada prave korake"

V zelo težkem položaju je že nekaj časa tudi slovenska filmska industrija. Številni filmarji namreč že mesece čakajo, da jim bo država izplačala honorar za že opravljeno delo. Ker so doma naleteli na gluha ušesa, so se zdaj po pomoč obrnili na Bruselj.