Sveže filmske novice


Sveža bera imen, ki bodo odločala o oskarjih

Akademija za filmsko umetnost in znanost, ki podeljuje osrednje filmske nagrade oskar, je v zadnjih nekaj letih dramatično razširila svoj seznam članov, da bi njihova sestava postala bolj vključujoča in globalno razpršena.

Grace Jones v novi bondiadi: Prišla, videla, dala odpoved

Produkcija 25. filma o Jamesu Bondu, ki se od samega začetka spopada z najrazličnejšimi težavami, je utrpela še en udarec: Grace Jones, ki bi morala v filmu odigrati majhno vlogo, je dala odpoved le nekaj minut po prihodu na snemanje.

Kritiki: Stranger Things v tretji sezoni spet v formi

Navadni smrtniki z naročnino na Netflix bodo lahko začeli tretjo sezono serije Stranger Things požirati v četrtek. Recenzenti, ki so jo lahko videli že pred uradno premiero, imajo za oboževalce dobre novice.

"Največja zabloda človeka je njegova iluzija, da je svoboden."

Režiserka Ema Kugler v svojem novem filmu Človek s senco na eni strani odpira vprašanje, "kaj nas določa kot ljudi", na drugi pa, "kaj je tisto, kar sili človeka v reprodukcijo". Njen peti celovečerec bo premiero dočakal danes v Cankarjevem domu.

Carmine Street Guitars

Carmine Street Guitars je delavnica in trgovina v znameniti newyorški četrti Greenwich Village, kjer mojster Rick Kelly že desetletja ročno izdeluje unikatne električne kitare iz lesa, pobranega iz starih stavb New Yorka . . .

Zama

V izteku 20. stoletja je neodvisna, avtorska in nacionalna filmska produkcija doživljala enega najsilovitejših ustvarjalnih preporodov in so si vali novega oziroma mladega filma sledili drug drugemu.

Kino pod ptujskim nebom: Od Bojevnice do Najljubše

Najstarejše slovensko mesto spet vabi na film pod zvezdami. Na dvorišču ptujskega gradu se nocoj začenja letni kino, ki bo ponudil raznolike filme z različnih koncev sveta, ovenčane z različnimi nagradami. Prva bo na vrsti Bojevnica.