Sveže filmske novice


Srce Sarajeva letos hrvaški družinski drami Varno mesto

V Sarajevu se je s podelitvijo nagrad nocoj sklenil 28. filmski festival. Priznanje srce Sarajeva za najboljši igrani film je osvojila hrvaška družinska drama Sigurno mjesto (Varno mesto). Film je režiral Juraj Lerotić.

Wise Guys: Robert de Niro v gangsteski drami proti samemu sebi

Hollywoodska legenda Robert de Niro si bo veliko platno delil - s hollywoodsko legendo Robertom de Nirom. Gangstersko dramo Wise Guys bo režiral Barry Levinson, znan po satiri Pasji dnevi (Wag the Dog) in moderni klasiki Deževni človek (Rain Man).

80 let Radka Poliča, igralca strastnega in brezkompromisnega boja

Dušan Jovanović je Radka Poliča nekoč označil za enega največjih slovenskih živečih igralcev. Z izjemnim občutkom za oblikovanje protislovne človeške usode je nastopil v več kot 100 gledaliških predstavah in prav toliko filmih. Danes praznuje 80 let.

Nak

Zgodovina uči, da je bil prvi zametek filma serija fotografij, ki jih je leta 1878 posnel Eadweard Muybridge - šlo je za sekvenco jahača na konju. Svet si je zapomnil konja, ne pa imena (temnopoltega) človeka na njem. Ravno v tem je poanta filma Nak.

Umrl je Wolfgang Petersen, nemški poveljnik Podmornice

Umrl je nemški režiser Wolfgang Petersen, ki se je z vojno klasiko Podmornica (Das Boot) dobil odskočnico za hollywoodsko kariero. Med drugim je režiral blockbusterje Na ognjeni črti, Ugrabitev in Vihar vseh viharjev. Star je bil 81 let.