Thor (2011)
115 minut

Thor
Thor
Akcijski
Pustolovski
Drama
V kinu od: 28.04.2011 (Slovenija)
Režija: Kenneth Branagh
Scenarij: Ashley Miller, Zack Stentz
Igralci: Natalie Portman, Chris Hemsworth, Idris Elba, Anthony Hopkins, Ray Stevenson, Kat Dennings, Stellan Skarsgård, Tom Hiddleston, Clark Gregg, Rene Russo, Jaimie Alexander, Colm Feore, Tadanobu Asano, Eric Allan Kramer, Adriana Barraza
Država: ZDA
TV spored

Vsebina - Thor

V središču zgodbe je Thor, močni, toda arogantni bojevnik iz drugega sveta, katerega nepremišljeni ukrepi sprožijo starodavno vojno. Za kazen je izgnan na Zemljo in prisiljen živeti z ljudmi. Tu se nauči kaj naredi pravega junaka, ko najbolj nevarni negativec njegovega sveta pošlje svoje temne sile Asgarda, da napadejo Zemljo.

Napovedniki

Recenzije - Thor

  • Mladina
    Agent Coulson, zvezdnik tajne organizacije S.H.I.E.L.D., je na koncu filma Iron Man 2, in to dobesedno na koncu, po odjavni špici, v novomehiški puščavi našel masivno kladivo - tisti, ki poznate stripe založbe Marvel, veste, da je bil ta mali non sequitur dejansko mininapovednik za film Thor, kajti Thor, stripovski superjunak založbe Marvel (kot Iron Man), ne gre nikamor brez kladiva, mjolnira. Kjer je Thor, je tudi kladivo - in obratno, kjer je kladivo, je tudi Thor. In Thor, superjunaški spektakel, prvi znanilec h'woodske-ga poletja, je dolgo, epsko, po malem šekspirjansko pojasnilo tega mininapovednika, ali bolje rečeno: Thor nam pojasni, kako in zakaj je Thor izgubil kladivo. Za začetek, Thor (Chris Hemsworth) je zunajzemeljsko bitje (in bitje »drugega časa«, srednjega veka), božanski prebivalec mistično bleščečega Asgarda, zadnjega krika futuristične arhitekture (in 3D efektov), toda zaradi mladostne zaletavosti, pretirane samozavesti, napuha in ošabnosti ga da božanski Odin (Anthony Hopkins), njegov oče, kralj Asgarda, izgnati na Zemljo, kjer naj bi doživel nekaj takega kot »popolno preobrazbo«, toda le duhovno (ponižnost, strpnost, samokritičnost ipd.), ne pa tudi telesne, kajti že med Asgardci izgleda kot maneken kake vikinške modne agencije - jasno, na Zemlji izgleda še bolje, še bolj hipnotično, povsem zunajzemeljsko, tako da takoj pade v oči Jane Foster (Natalie Portman), doktorici astrofizike, ki premleva zadnje skrivnosti vesolja, pa tudi Coulsonu (Clark Gregg) in njegovim »možem v črnem«, ki planejo za njim. [več..]
    7 / 10
    Objavljeno: 11.05.2011

O ustvarjalcih - Thor

  • Kenneth Branagh | Režiser
    Sir Kenneth Charles Branagh je irski igralec, režiser, producent in scenarist rojen v Belfastu. Branagh se je izobraževal na Kraljevi akademiji za dramsko umetnost v Londonu, leta 2015 pa je nasledil Richarda Attenboroughja.
    Polek režije v filmu Orient Express odigra tudi glavno vlogo detektiva Hercula Poiroja. Pred tem je odigral tudi vlogo komandirja Boltona v vojnem filmu Dunkirk.
    Poznan tudi po naslednjih filmih
Filmi, kjer še igrajo
N. Portman | Chris Hemsworth | I. Elba | A. Hopkins
May December
Thor: Love and Thunder
Where the Heart Is
Mr. Magorium's Wonder Emporium
Novo TV Spored
Aktualni pretočni filmi
Najboljši filmi 2019
Oskarji 2020
Kino spored
Filmi, ki trenutno igrajo v kinu