Umor na Orient Ekspresu (2017)
Murder on the Orient Express | 120 minut

Umor na Orient Ekspresu
Umor na Orient Ekspresu
Kriminalka
Drama
Misterij
V kinu od: 09.11.2017 (Slovenija)
Režija: Kenneth Branagh
Scenarij: Agatha Christie, Michael Green
Igralci: Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Penélope Cruz, Daisy Ridley, Josh Gad, Willem Dafoe, Kenneth Branagh, Judi Dench, Tom Bateman, Lucy Boynton, Olivia Colman, Miranda Raison, Derek Jacobi, Adam Garcia, Leslie Odom Jr.
Država: ZDA

Vsebina - Umor na Orient Ekspresu

Začne se kot razkošno potovanje z vlakom po Evropi, a se kmalu prelevi v eno najbolj elegantnih, napetih in srhljivih zagonetnih pripovedk, kar jih pozna svet. Po romanu Umor na Orient Ekspresu ene najbolj branih pisateljic Agathe Christie prihaja film o trinajstih neznancih, ki se znajdejo na vlaku – in vsak iz med njih je osumljenec. En možakar mora v tekmi s časom razrešiti uganko, preden morilec spet udari.

Recenzije - Umor na Orient Ekspresu

  • Filmoljub
    Bržčas bi bilo krivično reči, da je film režiserja Kennetha Branagha, v katerem si je (že spet) dodelil osrednjo vlogo, slab ali celo zgolj povprečen; bolje bi se bilo vprašati, ali je bil rimejk sploh potreben (bling bling) in kaj drugačnega, aktualnega ali kakorkoli pomenljivega je samovšečni severnoirski shakespearski aficionado Branagh vnesel vanj. Zgodba Agathe Christie je znana in navsezadnje imamo tudi sijajno različico filma iz leta 1974 pod taktirko slavnega Sidneyja Lumeta, ki je razen oskarja Ingrid Bergman v stranski vlogi tedaj prinesel še kopico drugih odličij in nominacij (brkatega Belgijca je tam suvereno upodobil gledališki virtuoz Albert Finney). Bi si lahko od režiserja podpovprečnega Frankensteina (1994), neposrečene stripovske mineštre Thor (2011) in mlačnega Agenta Ryana (2014) obetali kaj posebej izstopajočega? [več..]
    6 / 10
    Objavljeno: 05.02.2018
  • Iztok Gartner
    V času, ko superjunaki skačejo iz vsake mišje luknje, je fino videti stari dobri whodunit Agathe Christie, kjer kultnega Hercula Poirota odlično upodobi Kenneth Branagh, tudi režiser tele najnovejše ekranizacije, ki gledalca začara z izvrstno fotografijo, karizmatično atmosfero in izvrstno igralsko zasedbo, kjer so za umor seveda osumljeni prav vsi potniki. [več..]
    7 / 10
    Objavljeno: 18.12.2017
  • Mladina
    Umor na Orient ekspresu se dogaja na Orient ekspresu, ki pred II. svetovno vojno, sredi tridesetih let, potuje skozi Jugoslavijo in potem – zaradi hudih snežnih zametov – obtiči nekje med Vinkovci in (Slavonskim) Brodom, zato je tedaj, ko smo živeli še v Jugoslaviji, po malem veljal tudi za našega. Tako kot Ingmar Stenmark, ki je smučal na Elanovih smučeh. Leta 1934 ga je napisala Agatha Christie, ki je 33 let kasneje letovala v bohinjskem hotelu Bellevue, kar je le še dodatno utrdilo vtis, da je med nami in Umorom na Orient ekspresu nekaj več, pa četudi tiste slovite prve filmske verzije, v kateri so igrali Albert Finney, Sean Connery, Ingrid Bergman, Lauren Bacall, Jacqueline Bisset, Jean-Pierre Cassel, John Gielgud, Wendy Hiller, Anthony Perkins, Vanessa Redgrave, Richard Widmark ipd., potem – leta 1974 – niso posneli pri nas, temveč v Franciji. [več..]
    5 / 10
    Objavljeno: 17.11.2017
  • GledalBom
    Kultna kriminalka Agathe Christie Umor na Orient Ekspresu je doživela še eno veličastno priredbo, tokrat v izvedbi shakespearologa Kennetha Branagha, ki je tudi prevzel vlogo slavnega belgijskega detektiva. Podobno kot redne predelave klasik, kot so Prevzetnost in pristranost ter Ana Karenina, je tudi ta film narejen v duhu časa in cilja na mlado generacijo gledalcev. Seveda filmu ne manjka prestiža in velikih imen, ki bodo pritegnila pozornost starejših ljubiteljev kriminalk in filmoljubov, a izbira zvezdnikov Vojne zvezd in Lepotice in zveri ter nepretrgana aktivnost kamere in dogajanja pred njo sta vsekakor namenjeni mlajšim. [več..]
    7 / 10
    Objavljeno: 13.11.2017
  • Filmstart.si
    Agatha Christie, bržkone najbolj znana pisateljica kriminalnih romanov v zgodovini človeštva – te so v današnjem času zamenjali izcedki E.L. James in podobnih – je morda svoje najbolj znano delo, Umor v Orient ekspresu, kakor se glasi slovenski prevod, izdala “na noviga lejta dan”, in sicer davnega 1934. Knjiga je bila deseta po vrsti, ki je kot glavnega junaka v ospredje postavila belgijskega detektiva Poirota (pisateljičin drugi znani lik je gospodična Marple). Hercule (ne Hercules) Poirot je eden najbolj znanih literarnih in televizijskih likov (odlično ga je do pred štirimi leti upodabljal zaradi vloge legendarni David Suchet), ki mu med detektivi podobnega izvora lahko parira le Sherlock Holmes Arthurja Conana Doyla. Harry Hole, pravite? Nima za kos vlečenega testa s skuto, tako kot ne njegov filmski debi Snežak (The Snowman, 2017). Pa Umor na Orient Ekspresu? Kako se odreže drugi prenos dela na veliko platno, po tem, ko je bil prvi poskus iz leta 1974 nominiran za kar šest oskarjev in prejel enega? [več..]
    7 / 10
    Objavljeno: 11.11.2017

Galerija - Umor na Orient Ekspresu


O ustvarjalcih - Umor na Orient Ekspresu

  • Kenneth Branagh | Režiser
    Sir Kenneth Charles Branagh je irski igralec, režiser, producent in scenarist rojen v Belfastu. Branagh se je izobraževal na Kraljevi akademiji za dramsko umetnost v Londonu, leta 2015 pa je nasledil Richarda Attenboroughja.
    Polek režije v filmu Orient Express odigra tudi glavno vlogo detektiva Hercula Poiroja. Pred tem je odigral tudi vlogo komandirja Boltona v vojnem filmu Dunkirk.
    Poznan tudi po naslednjih filmih

Trivia - Umor na Orient Ekspresu

  • To je drugi film Keneta Branagha, ki je posnet na 65-milimetrskem filmskem traku. Prvi njegov film je bil Hamlet (1996). Po 21 letih se je Branagh odločil za ponovno uporabo tega filmskega traku, ker se je navdušil nad nekaterimi neodvisnimi filmi, ki jih je gledal. Večinoma so filmi režiserja Michaela Hanekeja. Umor na Orient ekspresu je tako postal šele četrti film v tem desetletju, ki je bil posnet na 65 mm filmskem traku. Ostali trije filmi so Gospodar, Podlih osem in Dunkirk.
  • Originalna Orient Express železniška pot je potekala od Pariza do kraja Giurgiu v Romuniji. Prvič je bila odpeljana že 4 oktobra 1883.
  • V filmu se vlak ustavi nekje v Slavoniji med Vinkovci in Slavonskim Brodom med visokimi gorami. Slavonija je del panonske nižine in v tem delu bi težko našli kakšen hrib ;).
  • Michelle Pfeiffer poje pesem "Never Forget" pri prikazu zaključnih napisov filma. Skladbo sta napisala skupaj skladatelj Patrick Doyle in režiser Kenneth Branagh.
Filmi, kjer še igrajo
J. Depp | M. Pfeiffer | P. Cruz | Daisy Ridley
Jeanne du Barry
Crock of Gold
Minamata
Crock of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan
Novo TV Spored
Aktualni pretočni filmi
Najboljši filmi 2019
Oskarji 2020
Kino spored
Filmi, ki trenutno igrajo v kinu