Dekle z zmajskim tatujem (2008)
Män som hatar kvinnor | 152 minut

Dekle z zmajskim tatujem
Dekle z zmajskim tatujem
Kriminalka
Misterij
Triller
V kinu od: 23.12.2010 (Slovenija)
Režija: Niels Arden Oplev
Igralci: Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Lena Endre, Sven-Bertil Taube, Peter Haber, Ingvar Hirdwall
Država: Danska, Nemčija, Norveška, Švedska

Vsebina - Dekle z zmajskim tatujem

Pred štiridesetimi leti je Harrier Vanger izginila na srečanju družine na otoku, ki ga naseljuje močan klan Vangerjevih. Njeno telo niso nikoli našli, a njen stric je prepričan, da je bil morilec član njihove povezane, vendar pa disfunkcionalne družine. Za pomoč pri preiskovanju primera najame novinarja Mikaela Blomkvista in tetovirano, problematično, vendar spretno hakerko Lisbeth Salander.

Recenzije - Dekle z zmajskim tatujem

 • rtvslo.si
  Sila redko se zgodi, da se neameriški film šele dve leti po svojem nastanku uvrsti na redni program Koloseja. Na srečo je ta usoda doletela Dekle z zmajskim tatujem.
  Slovenski gledalec seveda lahko v stik s kakovostnimi filmi pride prek drugih kanalov (Liffe, preostali festivali, Kinoteka, Kinodvor ...), a prepričan sem, da poslanstvo obeh slovenskih multipleksov ne sme biti le kovanje dobička, ampak mora vsebovati tudi vzgojno noto. Kar pomeni, da občasno lahko postreže še s čim, kar ni (romantična) komedija ali akcijski film, ki je posnet zgolj zaradi posebnih učinkov.
  [več..]
  10 / 10
  Objavljeno: 10.01.2011
 • Mladina
  Dekle z zmajskim tatujem, prvi del švedske trilogije Millenium, posnete po globalnih supersellerjih Stiega Larssona, je čvrst levičarski triler: družba lahko bolj kot policiji, tožilstvu in sodstvu zaupa novinarjem, zgodovina je drama razredne brutalnosti, moška posesivnost je problem, ne pa rešitev, kapitalizem je omara, iz katere padajo okostnjaki. Med te orientirje je speljana kompleksna zgodba o Mikaelu Blomqvistu (Michael Nyqvist), lakoničnem novinarju s kompromitirano preteklostjo, in Lisbeth Salander (Noomi Rapace), biseksualni hekerki z mučno, tako rekoč mučeniško preteklostjo, ki se znajdeta na misiji nemogoče: mogočni industrialec Vanger (Sven-Bertil Taube) hoče namreč ugotoviti, kam in kako je pred štiridesetimi leti izginila njegova nečakinja. [več..]
  8 / 10
  Objavljeno: 31.12.2010

O ustvarjalcih - Dekle z zmajskim tatujem

 • Niels Arden Oplev | Režiser
  Niels Arden Oplev je danski režiser in scenarist. Med najbolj znane filme spada Dekle z zmajskim tatujem 2009. Njegov filmski prvenec sega v leto 1996, ko je režiral film Portland.
  Režiral je tudi eno epizodo zelo priljubljene TV serije Mr. Robot.
  Poznan tudi po naslednjih filmih
Filmi, kjer še igrajo
M. Nyqvist | N. Rapace | L. Endre | S. Taube
A Hidden Life
Den allvarsamma leken
Hunter Killer
Frank & Lola
Novo TV Spored
Aktualni pretočni filmi
Najboljši filmi 2019
Oskarji 2020
Kino spored
Filmi, ki trenutno igrajo v kinu