Beli trak (2009)
The White Ribbon | 144 minut

Beli trak
Beli trak
Drama
Misterij
V kinu od: 30.06.2010 (Slovenija)
Režija: Michael Haneke
Scenarij: Michael Haneke, Michael Haneke
Igralci: Christian Friedel, Ernst Jacobi, Leonie Benesch, Ulrich Tukur, Ursina Lardi, Fion Mutert, Michael Kranz, Burghart Klaußner, Steffi Kühnert, Maria-Victoria Dragus, Leonard Proxauf, Levin Henning, Johanna Busse, Thibault Sérié, Josef Bierbichler
Država: Avstrija, Francija, Nemčija, Italija

Vsebina - Beli trak

V odmaknjeni skupnosti na severu Nemčije se naenkrat začnejo vrstiti nenavadne nesreče. Le kdo stoji za njimi? Ko mine čas žetve in se bliža začetek vojne, postajajo mala vaška hudodelstva vedno bolj kruta in sosedje vse manj zaupajo eden drugemu.

Recenzije - Beli trak

  • rtvslo.si
    Odlično poletno ponudbo Kinodvora nadaljuje Beli trak, lanski dobitnik zlate palme v Cannesu. Gre za specialiteto Michaela Hanekeja, ki je temelje postavil že v Skritem.
    Dogajanje v Skritem je postavljeno v današnjo Francijo, Beli trak pa se plete in razpleta v majhni nemški vasici tik pred začetkom prve svetovne vojne. Na videz sta svetova zelo različna, a Haneke z nadležnim "vrtanjem" v domnevno čistost in dobroto človeka pokaže, da je resnica povsem drugačna. Bolj natančno - le nakaže, saj zadnji korak prepusti gledalcu, ki mu naprti ogromno materiala za razmišljanje. Na srečo.
    [več..]
    9 / 10
    Objavljeno: 07.07.2010
  • Mladina
    Michael Haneke - oz. učitelj, narator črno-belega Belega traku, dobitnika lanske Zlate palme - nas odpelje v malo, idilično, urejeno, tiho, odmaknjeno nemško vas, ki leži tik pred začetkom I. svetovne vojne. Kar pomeni, da je vse še v »naravnem« stanju: materialno bazo te vasi kontrolira hegemonski baron (Ulrich Tukur), lokalni kapitalist, družbeno nadzidavo - moralo, ideologijo ipd. - pa cerkev, strogi, rigidni protestantski pastor (Burghart Klaussner). Ljudje živijo skupaj, toda niso si ravno blizu. Po malem so hladni, po malem tesnobni. Fevdalni kapitalizem in represivni, puritanski moralizem sta jim posrkala energijo in voljo. Potem pa se začnejo dogajati čudne, skrivnostne, divje, brutalne reči: konj se zaplete v podtaknjeno žico in polomi doktorja, neka ženska strmoglavi v smrt, nekdo ugrabi in muči baronovega sina, nekdo oslepi hendikepiranega fanta, nekdo muči in pobija živali, nekdo zažge hlev in tako dalje. [več..]
    8 / 10
    Objavljeno: 02.07.2010
Filmi, kjer še igrajo
C. Friedel | E. Jacobi | L. Benesch | U. Tukur
15 Jahre
The Zone of Interest
Zuckersand
Glück ist was für Weicheier
Novo TV Spored
Aktualni pretočni filmi
Najboljši filmi 2019
Oskarji 2020
Kino spored
Filmi, ki trenutno igrajo v kinu